Last update: 08/03/2020 17:58:00  GMT

Bent Schoenen Waregem - BT Wevelgem 59-85

Sat 26/03/2005

Acht jaar geleden vierde Wevelgem de kampioenstitel in tweede klasse op de laatste speeldag in Waregem. Bij de gaverbeekjongens was toen ene Peter Castelein coach. Slechts één speler was er acht jaar geleden én gisteren bij: Bart Cleymans, een dagje ouder maar hij roept nog steeds heftige reacties op bij het publiek.

Voor volle tribunes begon de wedstrijd aarzelend: 3-2 na drie minuten. Waregem kwam het eerst los: 7-2 na 4’30’’. Liefmans Power schoot daarop ook wakker: 7-8. Wevelgem heerste onder de borden, en langs Emma Mampuya en Tom Van de Keere kon het uitlopen tot 10-13 en 13-17 na tien minuten.

De thuisploeg ging in het tweede kwart in zone spelen en dit was geen slechte zet. Wevelgem speelde slordig en te weinig met passes tegen de zone, zodat Waregem een 13-2 kon neerzetten: 20-17 en 26-19. Wevelgem repliceerde echter met drie driepunters op rij zonder misser, ééntje van Steve Robeyst en twee van Tom Van de Keere: 28-28. Langs een trefzekere Van Buggenhout liep Waregem terug uit: 33-28, meteen het laatste kloofje in het voordeel van de thuisploeg. Op de fast-break stelde Liefmans Power gelijk (33-33), om met het kleinste verschil de rust in te gaan: 35-36.

Na de rust werd de wedstrijd inside snel in een definitieve plooi gelegd. Cleymans zat volledig in de zak van Emma Mampuya, terwijl Réal Kitieu heerste onder de korf: hij nam alle rebounds, zette blocks en scoorde ook nog eens vlot aan de overkant: 37-41 en 42-46 (25’). Fysiek begon Wevelgem meer en meer de bovenhand te nemen zodat het de beslissende kloof kon slaan met een 3-16. Met zijn derde driepunter zonder misser zorgde Réal Kitieu voor 42-53. Een goed dirigerende en eindelijk blessurevrije Wim Van Britsom bewees zijn klasse en zorgde voor 43-59, waarna Amaury Tandt met een driepunter de kers op de taart mocht zetten 45-62 na dertig minuten.

In het laatste kwart vocht Waregem nog even terug tot 53-63 (32’). De thuisploeg werd daarop volledig overrompeld door Liefmans Power. Het scoorde nog slechts 6 punten in 8 minuten (slechts 24 punten in de tweede helft). Wevelgem leek met 9 spelers te spelen, want in de fast-break langs Stan Naudts en Steve Robeyst had het steeds een groot overtal: 53-73. Tijd voor de show-time voor de talrijke meegereisde supporters. Emma Mampuya & Alex Lichodzijewski plaatsten enkele dunks, maar de eerste prijs in de dunk-contest was voor Réal Kitieu met een slam met een heel verre afstoot. Langs 55-79 werd het uiteindelijk 59-85.

Kwarts: 13-17, 22-19, 10-26, 14-23

Wevelgem: Amaury Tandt 5, Sam Verstraete 2, Nicolas Deley 0, Tom Van de Keere 15, Stan Naudts 7, Steve Robeyst 15, Wim Van Britsom 4, Alex Lichodzijewski 9, Jeremy Ramon 0, Réal Kitieu 16, Emma Mampuya 12 (18/22 vrijworpen, 20/38 tweepunters, 9/26 driepunters)

Waregem: Jochen Ghekiere 5, Anthony Denoyel 7, Tim Van Buggenhout 11, Floris Moerman 2, Jo D'hondt 15, Marnick Kestemont 10, Bart Cleymans 8, Jeffrey Declercq, (Joeri Bourdeaux en Mathieu Goussaert gekwetst).