Last update: 08/03/2020 17:58:00  GMT


 Bree - BT Wevelgem 0-20

  Sat 20/09/2008

     

BT Wevelgem dwingt het ervaren en op papier veel sterker Basket Bree tot het uiterste: The Green Frogs spelen een meer dan verdienstelijke wedstrijd. Uitslag 77-69.

   

Het contrast was groot. Eén brok ervaring bij Bree; jong enthousiasme bij Wevelgem. Een buitenlands getint Bree; een quasi volledig Belgisch Wevelgem. Tien volwaardige tweede(eerste)klassespelers om mee te roteren bij Bree; bij Wevelgem 3 spelers gekwetst: 19-jarige starter Vandenberghe; 21-jarige starter Stan Naudts en 19-jarige invaller Nils Jouret. Een nog steeds op professioneel basis werkende ex-eersteklasser versus een – na 4 seizoenen tweede klasse – overgeschakelde ex-eersteklasser.

 

Kortom, een vernedering vermijden leek het hoogst haalbare. Ondanks deze sombere vooruitzichten, die door de zware blessurelast van de reeds krappe kern nog versterkt werden, kreeg het team opnieuw de steun van heel wat supporters in Noord-Limburg. Wij bij de rust de tussenstand van 39-37 doorkreeg dacht vast dat er een typfout was gebeurd.

 

De wedstrijd zelf startte niet al te best voor Wevelgem. De West-Vlamingen kwamen direct op achterstand na 2 balverliezen: 4-0. De 16-jarige cadet Vincent Lebon  kreeg van coach Castelein het vertrouwen om te starten en kon de eerste Wevelgemse punten potten van op de vrijworplijn. Meteen zijn eerste punten tegen een eersteklasser. Dit zorgde echter niet voor de kentering. Bij 11-3 kon ook een time-out geen zoden aan de dijk brengen en Bree liep via het Amerikaans duo McCollum-Meeks verder weg: 19-6. De Wevelgemse youngsters leken het noorden kwijt en waren vooral aanvallend nergens. Stand na quarter 1 voorspelde dan ook weinig goeds: 21-10.

 

Menig supporter in de redelijk gevulde Expodroom dacht een avondje ‘hoe verneder ik een jonge tegenstander; les één’ te krijgen, maar niets was minder waar. Het shot viel onder druk van een goed verdedigend Wevelgem niet meer bij Bree en ook inside waren de Limburgers niet sterk genoeg. Een enorm sterk acterende Angelo Flanders kreeg Odell Hodge gefrustreerd en ook de andere Amerikaan en ex-Luikenaar Ryan Moss zag geen uitweg om onze nummer 14 te passeren. Het moet ook gezegd dat Bree-coach Don Beck goede scouting geleverd had, want Angelo kon zich in aanvallend compartiment niet echt uitleven. Door de strakke defence op de grote jongen kwam outside wat meer ruimte en hiervan maakte Jonathan Fiers heel wat gebruik. Fiers schoot de Limburgse verdediging met maar liefst 4 driepunters naar huis. Brecht Guillemyn begon het voorbeeld van de Gentenaar gestaag te volgen en bracht de ervaren Limburgers in verlegenheid met enkele knappe drives en dito shots. De Amerikaanse coach, Don Beck, moest zowaar naar een time-out grijpen. Even leek dit te werken (driepunter van de Kroaat Vucica), maar – met de steun van de meegereisde supporters – kwam Wevelgem zowaar tot op één puntje na minuut 19. De 19-jarige Gunnar De Lepeleire had intussentijd al de meer dan 12 jaar oudere Ed Norvell meermaals voor problemen gezet. Gunnar dwong onder andere een aanvallende fout af en de 17-jarige Robbe Naudts kon nu ook in offence zijn steentje bijdragen. Stand bij de rust bedroeg 39-37.

 

De donderspeech van coach Don Beck legde de Limburgers geen windeieren. Ze startten furieus. Via vooral Michael Meeks zorgden ze meteen voor een 12-2 tussenspurt: 51-39. De groene brigade wou de mooie eerste helft niet naar de vergetelheid spelen en spartelde terug. Via opnieuw De Lepeleire en vooral 8 opeenvolgende punten van Guillmyn kregen de West-Vlamingen de thuisaanhang opnieuw stil. Robbe Naudts werkte een drive knap af en op kousevoeten waren de bezoekers opnieuw tot op 4 puntjes genaderd van de blauwhemden. “Green Frogs” – wat de nieuwe slogan lijkt te zullen worden – was te horen vanuit de tribunes en de spelers putten er moed uit. Ondanks deze tussenspurt lieten de Limburgers uiteraard niet volledig begaan. Norvell dirigeerde en enkele rake driepunters van de ploeg van Belg Tom Van Camp zorgden voor 63-52 na quarter 3.

 

De partij verwaterde wat en het was pijnlijk om aan te zien hoe het mooie vrijworpspercentage van de eerste helft (7/8) helemaal teniet werd gedaan (8/16). Ondanks deze zwakke afwerking van op de vrijworplijn kon Wevelgem Bree nooit écht bedreigen. Het was duidelijk dat de Limburgers deze wedstrijd winnend zouden afsluiten al bleef enige onrust en vooral ongeloof in de ploeg steken. Het laatste kwart kon niet echt meer bekoren, al kon Flanders en een driepunter van De Lepeleire nog voor de nodige hoop zorgen bij de bezoekers. Bree liep in het laatste kwart tot 15 punten uit, maar het eergevoel bij Wevelgem was te groot om zo’n verschil toe te laten. Flanders die het defensief allemaal perfect onder controle hield kon nu ook aanvallend tot scoren komen en een lay-back van De Lepeleire zorgde voor de eindstand. Bij Bree bleek de voorsprong te karig te zijn, want in vergelijking met vorig weekeinde werd geen enkele Breese youngster een invalbeurt gegund. Guillemyn-Flanders-Fiers kregen hun verdiende applausvervangingen en bij 77-69 weerklonk het eindsignaal. De Wevelgemse ploeg werd door de bezoekende supporters op een staande ovatie getrakteerd en kon met meer dan opgeheven hoofd de mooie Expodroom verlaten.

 

Wij zijn echter zo eerlijk toe te geven dat Bree nog altijd een maatje te sterk was en wensen Bree dan ook te feliciteren. Op woensdag 1 oktober speelt BT Wevelgem graag gastheer voor de Limburgers in het kader van de Beker van België.

 

Volgende week zondag reizen The Green Frogs naar het Mechelse Pitzemburg. Het team hoopt ook daar op Uw steun te rekenen, beste supporter.

  Basket Bree: Hodge 6, Reed 8, Norvell 8, Orsulic 5, Meeks 18, Mc Collum 14, Vucica 11, Moss 7, Van Camp 0 BT Wevelgem: Santy 0, Samson 5, Cocquyt 0, G. De Lepeleire 7, R. Naudts 9, Guillemyn 20, Haeck 0, Lebon 2, Flanders 8, Fiers 18